De nieuwe Beaujolais is er ! schreven de uitbaters van de bistrots en bouchons in lyon vroeger al op de ruiten. de wijn werd met veel enthousiasme begroet door hun altijd dorstige gasten, die elke dag opnieuw het fijne stof uit de zijde-en textielfabrieken weg moesten spoelen.
Daarbij moet men zich bedenken dat de bistrothouders zichzelf van een voorraad Beaujolais voorzagen in vaten, die voor een jaar nodig hadden. Dit in een tijd waarin de moderne methoden van vinificatie en opslag nog onbekend waren, ging de kwaliteit van deze huiswijn in de loop van het jaar aanzienlijk achteruit en behoorde de frisse, fruitige aroma’s al lang tot het verleden wanneer de nieuwe wijn arriveerde. Het is dan ook geen wonder dat de komst van de nieuwe wijn gevierd werd.
In 1968 beleefde de nieuwe wijn, Primeur genoemd, zijn grote doorbraak in Parijs. Vandaar begon hij langzamerhand de hele wereld te veroveren. Jarenlang leverden de wijnhandelaren en kasteleins een hevige strijd om als eerste hun klanten de nieuwe Beaujolais te schenken, totdat wettelijk werd vastgelegd dat hij pas op de derde donderdag van november geschonken mag worden. Dit geldt ook voor de concurrenten van de andere franse appelations, waar tegenover staat dat de primeurs van landwijn exact een maand eerder op de markt mogen worden gebracht.
Het succes van de Beaujolais primeur of nouveau was enerzijds te danken aan een handjevol wijnboeren en wijnkenners, die zich met hart en ziel inzetten en anderzijds aan de grote vooruitgang in de vinificatie en de kelderinrichting. Door de gisting bij gecontroleerde temperatuur en de ononderbroken biologische afbraak van zuur behoudt de wijn zijn zuivere fruittonen en is hij altijd plezierig om te drinken.
Hoewel de wijnboeren va de Beaujolais en de Beaujolais-Villages dank zij de primeur sneller aan hun inkomsten komen, heeft dit succes ook zijn schaduwzijden. Inmiddels hebben veel consumenten het idee dat Beaujolais in het algemeen snel en tegen het eind van het jaar gedronken moet zijn. Zij lijken volkomen vergeten te zijn dat Beaujolais Primeur best een jaar mee kan, soms nog wat langer. Maar zeker de de Beaujolais van de cru’s als Saint-Amour, Fleurie, Morgon, Brouilly, Cote de Brouilly, Chenas, Chiroubles, Moulin-a-Vent, Regnie en Julienas, deze hebben baat bij minimaal een jaar fleslagering en kunnen wel 5 tot jaar opgelegd worden.
(bron; Culinaria Frankrijk)